Augmented Reality (AR) is een revolutionaire techniek die het dagelijkse leven van miljoenen mensen verbetert. Het helpt je leuke Snapchats te maken, laat je jagen op Pikachu’s, maar helpt ook werkers om beslissingen te nemen en efficiënter te werken. Wist je bijvoorbeeld dat met AR instructies iemand tot 33% sneller en met 96% minder fouten een assemblagetaak kan doen? Of dat AR je kan helpen om een taak twee keer zo snel te leren? Laten we eens kijken naar wat Augmented Reality is en doet, en bekijken waarom het zo’n belangrijke innovatie is.

Virtuele objecten in de werkelijkheid

Augmented Reality (ook wel Mixed Reality genoemd) betekent letterlijk ‘toegevoegde werkelijkheid’. Dat is ook precies hoe het werkt: een AR-toepassing kijkt naar de wereld om je heen, herkent je omgeving en voegt hier iets aan toe, een virtueel object. Dat virtuele object (een augmentatie genoemd) kan van alles zijn: een exploded view van een motorblok, een 2D-video, instructies, real time data, een persoon of gewoon een informatie tekstblok. Het werkt net als een echt object. Je kunt er omheen lopen en er op natuurlijke wijze mee omgaan alsof het er echt staat.

Het verschil tussen Virtual Reality en Augmented Reality

Bij Virtual Reality (VR) zet de gebruiker een VR-bril op waarmee hij zich volledig afsluit van de echte wereld. VR-toepassingen zijn dan ook met name geschikt om omgevingen te simuleren die (nog) niet beschikbaar zijn, zoals een nog te bouwen huis of een fantasiewereld. Om die reden is VR met name populair binnen de vastgoed ontwikkeling en game- en entertainmentindustrie. Augmented Reality daarentegen is van toepassing als de echte wereld relevant is. Een AR bril, mobiel of tablet stelt je wel in staat om rond te kijken, met mensen te praten en op je omgeving te reageren. Dit maakt AR meer geschikt voor zaken als het assisteren bij productiewerkzaamheden, training, onderhoud, marketing en sales. Hierom heeft AR uiteindelijk een bredere inzetbaarheid, en een grotere markt. Zoals onderstaande grafiek illustreert wordt verwacht dat de markt van AR in 2021, bijna 4 keer groter is dan de markt voor VR.

Digi captial AR cijfers

Hoe werkt Augmented Reality?

Augmented Reality werkt via een proces wat Computer Vision heet. Dit zorgt er voor dat je apparaat de wereld eromheen kan herkennen. Dit werkt meestal in 2 stappen:

Stap 1: Tracking
Een applicatie gebruikt de camera van je telefoon om in je omgeving te scannen naar punten die het kan onderscheiden. Al deze punten worden samengebracht in een scène die de applicatie vertelt waar de grond zich bevindt en waar objecten zijn. Dit kan een marker zijn, maar het kan ook een vooraf geleerd 3D-object herkennen, of eenvoudigweg een grondvlak.

Klik hier voor de gratis AR Management- handleiding en leer de essentials die nodig zijn voor het bouwen van een sterke Augmented Reality-strategie.


Stap 2: Herkenning
Wanneer de applicatie je omgeving herkent, toont de app het juiste 3D-object dat aan de omgeving gekoppeld is. Je kunt vervolgens interactief met het AR-object omgaan met behulp van bewegingen of een spraakopdracht, waardoor je bijvoorbeeld extra informatie kan opvragen of een animatie kan worden gestart. De interacties van de gebruiker kunnen, als de oplossing daarom vraagt, worden verwerkt in de back-end zoals een ERP of e-commerce systeem.

Er zijn veel verschillende technieken om dit proces van Tracking & Herkenning te doen. Door de juiste te gebruiken worden de augmentaties op een accurate en stabiele manier in de juiste context worden weergegeven. Meer informatie over de technologie achter AR.

Toepassing van Augmented Reality

De echte magie van Augmented Reality zit hem niet in hoe het werkt, maar in wat het doet. Doordat AR je alles wat je wilt in de echte wereld laat plaatsen is het mogelijke om objecten en instructies op een duidelijke en realistische manier visualiseren. Je kan bijvoorbeeld instructies over hoe je de vloeistoffen van uw auto kunt controleren direct op je motorruimte weergeven. Maar met AR kun je ook een virtuele bank in je woonkamer plaatsen voordat je hem koopt, om te zien of hij de juiste maat heeft en of deze past bij je andere meubels. Hierdoor wordt je niet gedwongen om handleidingen te lezen en video’s te bekijken, maar kun je met heldere instructies efficiënter aan het werk. Deze focus op de gebruiker is hoe Augmented Reality elke dag waarde creëert voor veel verschillende bedrijven op het gebied van Marketing en Sales, Industrie & onderhoud, Training & Educatie en Hulp op Afstand via een slimme bril. Of het nu Industry 4.0 mogelijk maakt, u helpt om de juiste aankoopbeslissing te nemen of u een verrassende ervaring biedt: AR is de volgende grote stap voorwaarts.

Augmented Reality toegepast op jouw organisatie?


TWNKLS is een full-service AR-bureau. Samen bepalen we de beste use case voor jouw organisatie, we onderzoeken de technische maakbaarheid en testen snel een eerste versie met jouw klanten. We onderzoeken hoe de oplossing in de bestaande architecturen en processen past, adviseren over governance en voeren de technische realisatie uit. Dit doen wij met standaard services en bewezen methoden. Zie al onze services hier.