Outdoor Augmented Reality: Museum op de Markt

Voor de gemeente Spijkenisse heeft TWNKLS een applicatie (Museum op de Markt) en een speciale kijker ontworpen en ontwikkeld. Met Museum op de Markt wordt het marktplein van vroeger zichtbaar gemaakt en komen de verhalen van de bewoners van vroeger tot leven. Afgelopen april is de applicatie gelanceerd voor iOS en Android en in juni zal de kijker geïnstalleerd worden op het plein. De officiële feestelijke opening zal eind juni plaatsvinden.

De kijker

Op het plein staat een speciale Augmented Reality verrekijker waarmee bezoekers het plein zien zoals het er nu uitziet, met daaroverheen een virtuele 3D laag waarmee de huizen die er vroeger stonden zichtbaar worden. Zo krijgt de bezoeker een kijkje in het verleden, vermengd met het heden. Het plein is momenteel helemaal opnieuw aangelegd en de contouren van de oude huizen zijn zichtbaar gemaakt in de betegeling van het plein. In de dorpels zijn de namen van de vroegere bewoners gegraveerd. Het plein is verder leeg; alleen de oude kerk herinnert nog aan een middeleeuws verleden. Maar met de kijker en de app wordt dit verleden weer zichtbaar gemaakt.

De app

De app geeft nog meer verrijking en extra interactie mogelijkheden ten opzichte van de kijker. Met de app kun je door een van de gidsen (die gebaseerd zijn op de vroegere bewoners) rondgeleid worden over het plein en zo meer verdieping krijgen over de mensen die hier hebben geleefd en het alledaagse leven in de jaren ’50. Op het plein bevinden zich een aantal tegels en door deze tegels te scannen, unlock je een verhaal over die plek. Ook zie je de huizen, boerderij en zelfs een fabriek die daar vroeger op exact die plek stonden. De gids laat je tijdens de verhalen ook foto’s zien van vroeger, die verzameld zijn door de gemeente en in de toekomst ook toegevoegd kunnen worden door hedendaagse bewoners die nog foto’s en verhalen over vroeger op zolder hebben liggen.

Door een tegel te scannen, komt het plein tot leven en wordt het verleden zichtbaar

Bekijk de huizen van vroeger en leer meer over de vroegere bewoners

Augmented Reality: een interessante mix van het heden en het verleden

Met de kijker en de app heeft TWNKLS een uniek project gerealiseerd dat zowel leerzaam als vermakelijk is. Museum op de Markt geeft een unieke kijk op het plein van Spijkenisse – dat enorm veranderd is gedurende de tijd – en laat het verleden tot leven komen.

applink